tallers+ponències'07

 

Un Passeig per les danses europees: ballem!
M. Pilar Collado [Ballarina especialitzada en balls tradicionals europeus. Ha treballat des de dansa clàssica al contemporani, balls d’embalat, ritmes llatins, africans, àrabs, indis...]

L’home és el mateix a tot arreu, però les diferents societats tenen una manera diferent de mirar la vida. Música i dansa formen part de l’expressió dels poble i ens poden servir per a descobrir la manera d’entendre el món.

La veu(s) en moviment
David Costa D[irector - fundador de Cor de Teatre, director i professor de cant coral de l’Escola Municipal de Música de Banyoles]

Activitat que proposa la conjunció de la veu amb altres corrents artístiques com el teatre, buscant la màxima expressivitat del repertori que cantem. El teatre al servei de la música, per reforçar el repertori musical.    

El ritme nostre de cada dia
Albert Mallorca [Percussionista. Professor de bateria i percussió en diferents escoles. Actualment toca amb La Salseta del Poble Sec i en el grup de dansa TAPEPLAS]

Del matí al vespre estem exposats a tot tipus de sons i ritmes quotidians. Descobreix els que tu pots crear.

Fem música, les produccions sonores dels infants
Reina Capdevila [Diplomada en Pedagogia d'Educació Musical "Willems" a Lyon. Actualment treballa a la Universitat Ramon Llull]

Un plantejament, una proposta basada en la investigació dels propis nens i en les produccions sonores que se’n deriven. Intentarem esbrinar de quina manera podem enriquir els entorns sonors dels infants i com el nostre model és clau per omplir l'experiència dels nens. Vols venir a parlar-ne?

Manipulem el ritme? Qui i què ens marca el pas?
Enric Canada [Professor de percussió a l’EMM Girona i de Pràctica Rítmica al CSD de l’Institut del Teatre de BCN]

Anàlisi, investigació, treball sonor i experimentació de l’univers rítmic des de la seva quotidianeïtat en el nostre entorn, fins a la seva conversió musical i posterior ensenyament dins l’aula.

Introducció a l’àudio digital
David Morella [Director i Tècnic de so dels estudis d’enregistrament “CUB” a la Fàbrica de les Arts de Roca Umbert de Granollers]

Introducció al món de la informàtica musical i l’àudio digital, que revisa els elements bàsics necessaris per crear un estudi digital modern (equipament informàtic, targetes de so, teclats, controladores MIDI, altaveus...), els tipus de software musical de que podem disposar per enregistrar i editar àudio i MIDI (seqüenciadors, editors d’àudio, samplers, plug-ins, instruments virtuals...), l’ùs d’internet en l’entorn musical.   

Dansa contemporània
Carmen Najera [Ballarina, directora de “bruixes teatre”. Professora  a l’escola DANSA-GRANOLLERS]

La dansa contemporània, un art difícil de definir. Buscarem connexió amb el terra i la relació dinàmica amb l’espai. En definitiva un llenguatge del cos que ens ajudarà a la tasca docent.

Recursos d’internet per a l’educació musical
Antoni Miralpeix [Professor superior de Pedagogia Musical i solfeig. Professor de la Universitat Ramon Llull]

La ponència té com a objectiu donar a conèixer el centre de recursos virtual per a l’educació musical, el “Calaix de músic”, http://grups.blanquerna.url.edu/musical.

Segle XXI: nou currículum, nou enfoc
Maria Antònia Pujol i Subirà [Mestra de primària i especialista de música. Autora de l’avaluació de l’àrea de música i coautora de Ximic. Jocs tradicionals]

Confrontar les idees d’utilitzar l’art del so perquè els nens aprenguin música i que la societat avança i per tant canvien les lleis que la regulen,vol dir, bàsicament, estar obert als avenços per saber articular les coses noves amb les de tota la vida, però enfocant-les sempre cap a un futur. A l’escola d’estiu de l'AEMCAT us convido a conèixer el nou currículum de música abans que el posem en pràctica a nivell docent.   

Creació musical a l’aula: propostes d’activitats per al grup-classe
Albert Gumí [Clarinet free lance en prestigiosos conjunts de cambra. Professor a l’ESMUC]

La finalitat de la ponència serà aprendre a crear música amb tot el grup-classe d’una manera oberta, sense seguir partitures tradicionals.

La direcció coral i el llenguatge del gest
Poire Vallvé [Professor a la UAB. Dirigeix l'Orfeó Gracienc i el Quòdlibet Grup Coral. Ha composat diverses obres entre que destaquen: En Jan titella, La ciutat i la lluna...]

El taller serà principalment pràctic. Es treballarà la tècnica bàsica de direcció aplicat en diverses obres per a les diverses etapes, sempre en recerca de l’expressió i la musicalitat. Es farà una petita incursió en el gest com a mitjà de creació i improvisació musical.

Audició musical activa
Josep Manel Vega [Mestre especialista d’educació musical. Guitarrista i compositor, especialitzat en la improvisació com a llenguatge]

Escoltarem música fent servir tècniques diferents: músiques d'un minut, músiques per a l'expressió, dramatitzacions, etc i farem que l'audició musical esdevingui una vivència intensa i profunda.   

Utilitzem les TIC a música
Cristina Fuertes [Professora de música a secundària. Ha treballat a l’àrea TIC Treballa IES Obert de Catalunya]

Recursos Tic a l’aula, quin programari hi ha més adequat per a fer música. Com es fa per treballar tot utiltizant el canó, com es connecta? Quins recursos hi ha a la Xtec i a l’Edu365? I a la xarxa?   

Lligams cantats, lligams dansats
Anna Alegre [Especialista en ensenyament musical a través del moviment. Professora a l’EMM de Granollers i al CEPA Oriol Martorell]

Hi han molts camins possibles per arribar a l’aprenentatge de la música, nosaltres ho farem buscant tots aquells lligams que apropem la música a la dansa i a l’inrevés.

Escoltar música. "Un repertori manllevat"
Marta Badia [Mestra parvulista i especialista de música. Professora de l'EPM]

La música provoca sensacions i emocions, deixant petjades inexplicables verbalment. La feina del mestre és aconseguir alumnes oberts, atents i actius intel·lectualment, que es deixin meravellar per una de les activitats artístiques més sublims: La música.