tallers+ponències'06

 

Introducció al cant improvisat
Ramon Manent [Cantador i professor de Cant i Cançó i Polifonia]

Concepte. Què és? Com es fa? Per què? Modalitats de cant improvisat al món. Audició d'alguns exemples.
El cant improvisat als Països Catalans. Melodies més usades: La corranda, les nyacres, la glossa mallorquina, la glossa menorquina, les jotes, les albaes, el garrotín. Audició d'alguns exemples.
L'aprenentatge i l'ensenyament del cant improvisat. Estructures formals: el text, mètrica i rimes.
Exercicis d'inventiva instàntania: lèxic, gràcia, enginy, agilitat mental i acudits.    
Temàtiques: jocs obligats, encadenats, cobles de peu forçat...
Importància de l'entorn en la situació concreta. La controvèrsia, la provocació, els combats, concursos...

Tocs de focs!!
Membres de la Víbria de Tarragona i ball de diables de Torredembarra

Els timbals acompanyen les sortides d'alguns elements de foc, com La Víbria de Tarragona, La Virgília de Torredembarra i els balls de diables tant de Tarragona com de la Torre. Aquest taller pretén apropar-vos els tocs, els timbals i tot el que envolta aquesta branca dels elements tradicionals de foc.

Cavallets i bastons
Esbart dansaire de Santa Tecla

El ball de bastons i el ball de turcs i cavallets són dos dels balls inclosos en el seguici de la festa major de Santa Tecla de Tarragona.
Aquest taller pretén tant ensenyar-vos a ballar ambdós balls com mostrar-vos les seves possibilitats pedagògiques.

Història de la Música a Catalunya
Rafel Esteve [Professor al Conservatori Superior de Música del Liceu]
Nil Jordà [Mestre d'ed. musical i professor de música. Pianista]

Partint de l'època dels trobadors i fins a l'actualitat, farem un recorregut per la història de la música i els compositors dels Països Catalans. Un camí en el qual trobarem moltes joies amagades -i tantes que encara n'hi ha per descobrir!-, períodes d'esplendor seguits de davallades històriques, i músics viatgers que van triomfar més enllà de les nostres fronteres. La ponència seguirà un decurs cronològic en paral·lel a la història de l'art, a partir de l'audició del nombre més ampli possible d'autors i exemples. Un viatge, en definitiva, que ens ajudarà a comprendre les claus de la nostra música, en connexió amb l'ambient cultural i musical europeu del darrer mil·lenni.

Rock català una eina fantàstica a l'escola i a l'institut
Pemi Rovirosa [Guitarrista, compositor i productor del grup Lax'n'Busto]

Introducció als processos de treball d'un grup de rock a partir del fet creatiu i la producció musical.
Mitjançant una cançó s'explica cadascun dels processos pels quals ha de passar un músic o un grup per arribar a enregistrar un disc, és a dir, des de la composició del tema (maneres i sistemes de fer-ho, enregistrament de maquetes,etc.), passant per l'assaig en grup, gravació a l'estudi professional (gravació, mescles, masterització), edició i promoció. També s'explicarà quina és la feina del productor en tot aquest procés.
La idea és entendre que hi ha tot un ventall molt extens de diferents tasques i possibilitats en el camp de la música. No només es pot ser músic, sinó que un es pot dedicar a alló que més li agradi: la composició, la interpretació, l'enregistrament, la producció... i fins i tot al management o promoció. Nosaltres ho practicarem!

Instruments i formacions instrumentals catalanes
Pep Coca [Col·labora amb diverses formacions i solistes (Lídia Pujol, Raimon, Josep Tero...). És professor a l’Escola d’estiu de música tradicional: FestCat]

Ens estimem les nostres músiques? Ens estimem com a col·lectiu i ens respectem com a persones? Apreciem el nostre país? Tenim cura del nostre entorn? Respectem el paisatge físic?.   
Coneixem les nostres arrels sonores? Tenim les orelles obertes als paisatges sonors que encara tenen algunes festes? Coneixem els nostres compositors, èpoques, estètiques? Coneixem la nostra música?
Perquè el primer pas per estimar les nostres músiques és conèixer-les. L'escola no ha de ser una reproducció a escala, ni un simulacre, ni una caricatura de la societat. Passa sovint que el que potenciem des de l'escola queda identificat per l'alumne com a exclusivament escolar, i llavors quan fa vida normal fora de l'escola tot allò li sembla fora de lloc.

Sentir, escoltar, entendre, comprendre
Joan de la Creu Godoy [Professor a la facultat d'educació i psicologia de la UdG. Director del cor de la UdG]

Audicions i recursos didàctics sobre la música per a cobla i la cançó popular.   
Si considerem l'audició musical com una activitat organitzada i construïda a partir dels fets temporals escoltats en una composició, de quina manera podem ajudar al nen/a de les nostres escoles i els oients en general a apropar-se, gaudir, emocionar-se i descodificar aquest so organitzat en el temps?
La present ponència i tallers pràctics que la complementen volen exposar, de forma pràctica i entenedora i amb l'acompanyament d'exemples sonors, allò referent sobre què entenem per audició musical.    També s'oferiran una sèrie d'audicions comentades i analitzades d'obres escrites per a cobla basades en cançons populars i s'aportaran les partitures, anàlisis i recursos didàctics per a treballar-les, al mateix temps s'incidirà en diversos aspectes referents a la sardana, la cobla i la cançó popular.

El romanç: un viatge històric i geogràfic per la mediterrània
Natàlia Sans [Mestra de música, investigadora en el camp de la música tradicional. Teclista del grup "Res sé"]
Santi Bonnin [Músic de formació popular, instrumentista i cantador]
Carlos Mangado [Guitarrista polifacètic, professor d'instrument a escoles municipals de Menorca]

Els trobadors eren excel·lents músics i poetes de l'edat mitjana que escrivien sobre la guerra, la mort, l'amor... Del seu temps ens han arribat milers de composicions, de les quals se'n conserven uns centenars amb melodia.
La memòria del poble, paral·lelament, ha col·laborat a difondre, en forma de cançons, els esdeveniments de l'època, així doncs, la cançó esdevé de tothom i de ningú, d'àmbit immaterial i d'ús col·lectiu.

Ximic. Jocs tradicionals
M. Antònia Pujol [Mestra, instrumentista de tenora i cantant]

Sempre encapçalo així el taller que faig de jocs. Si em pregunteu per què, us diré que quan, amb la Montserrat Busqué, buscàvem un nom sonor per un llibre que és un recull de jocs tradicionals catalans que tots ells usen la música, vàrem pensar en posar-li el nom d’un joc: Ximic. Sona, s'hi juga i s'aprenen coses tot jugant-hi. Voleu jugar una estona amb mi?

Buscant cançons hem trobat Mompou. (o Mompou sabia moltes cançons!)
Marta Badia [Mestra parvulista i especialista de música. Professora de l'EPM]

El nostre cançoner tradicional està farcit de belles melodies. Mompou un dels nostres compositors més entranyables, incorpora melodies conegudes en la seva obra Cançons i danses. Aprendre a trobar-les, escoltar les harmonies del mestre Frederic i compartir les emocions que emanen de les seves interpretacions és un menú que no podreu deixar de recomanar.   

Contes i música
Violant Olivares [Mestra de música. Instrumentista de Guitarra]

Els contes formen part de les nostres vides i diuen que sense ells no seríem qui som. Són universals, però són també la veu i l'expressió de cada un dels pobles. Per això, a Catalunya, de contes musicals també en tenim, i molts. De fet, hi ha tants llibres de música i sobre música com melodies possibles. De contes i cantates amb narració i música en trobem editats també en format CD amb els seus llibrets per anar-los seguint amb facilitat. Aprenem així a escoltar i a gaudir fent-ho. I és que els contes ens ajuden a explicar les coses, a aprendre i a ensenyar, a compartir somnis i fantasies i en definitiva... a viure.

Escolta, sent, balla!
Anna Alegre [Professora de música, llicenciada en el mètode Jaques-Dalcroze, mestra al CEPA Oriol Martorell]

Conèixer una nova i diferent forma d'entendre i comunicar l'art de la música a través del propi moviment corporal. Un gest sempre fa evident un so. Un so suggereix un moviment. Visualitzar el llenguatge musical des d'una òptica més dinàmica i participativa ens farà descobrir noves eines de treball i ens motivarà a seguir investigant en aquest camp.

La dansa al seu punt!
Cesc Franquesa [Mestre i ballarí. Ballarí-fundador de la companyia de dansa Factoria-Mascaró]

Les danses tradicionals i populars tenen el seu espai, el seu moment, el seu entorn festiu, la seva gent i els seus punts. Tots ells es combinen en una estreta relació natural i en defineixen el seu caràcter.
La tasca dels esbarts va salvaguardar una riquesa patrimonial que no té preu i que corria un greu perill de desaparició, però també va contribuir a la progressiva academització dels punts i a l'adaptació als escenaris; dins i tot, la manera de ballar-los, ha tendit a globalitzar l'esperit de manifestacions clarament diferenciades en el seu origen. Cerquem una bellesa natural i retrobarem la seva credibilitat.   

La sardana: del contrapàs als punts lliures
M. Àngels Torres [Sardanista, monitora de sardanes]

La sardana: dansa bella i oblidada. Aprenem a ballar-la d’una manera amena i divertida i portem-la a l’escola i a l’institut!

Organitzar un espectacle multimèdia: la feina de producció i creació
Paco Viciana [Pianista i compositor]

Explicarem cóm confeccionar un espectacle des del principi, amb disciplines artístiques diverses, fins el dia de l'estrena. Ho explicarem amb un exemple en concret: la confecció de l'espectacle Estany, creat per inaugurar el mundial de rem Banyoles 2004.
Estany reuneix tots els elements necessaris per explicar la confecció d'un espectacle multimèdia, sense perdre els nervis en l'intent.

Cant Comú
Marta Rodoreda [Mestra d'ed. musical. Directora de la coral Crescendo, del cor de joves de l'Orfeó Gracienc i de la coral infantil El Virolet]
Abel Castilla [Pianista. Director del cor infantil l'Esquitx i director assistent de la coral Sant Jordi]

Cada matí despertarem la veu, el cos, els ànims... tal com ho demanem als nostres alumnes cada dia. I per acabar la jornada ens tornarem a trobar aprenent repertori de casa nostra per a nosaltres i per a nens i nenes de diferents edats, des de cançons d'hàbits per al parvulari fins a cançons a veus per a secundària, intentant treure el màxim rendiment de cada peça.